Hypotheken
Het kopen van een huis is vaak een van de grootste uitgaven in je leven. Het is daarom belangrijk dat je deze stap zeer weloverwogen neemt en daarbij hoort een goed hypotheekadvies. HypoNu heeft jarenlange ervaring in de financiële planning, hypotheken en verzekeringen. De hypotheekadviseur van HypoNu helpt met het maken van de juiste keuzes en zal vrijwel alle geldverstrekkers in Nederland vergelijken.
Voor mensen die een eerste woning kopen kan onze kennis en creativiteit van pas komen om een hypotheek mogelijk te maken. Welke woonwens je ook hebt, HypoNu helpt je graag vooruit. Wij staan voor je klaar als je je eerste huis wilt kopen, je wilt verhuizen, je hypotheek wilt oversluiten of als je gaat scheiden. Maak snel een afspraak voor vrijblijvend advies. Het eerste gesprek is gratis.
Eerste woning
Een hypotheek aanvragen als starter dat zou toch moeten kunnen!
Ook bij je eerste stappen op de huizenmarkt moet er volgens ons een hypotheek mogelijk zijn.
Vaak is je inkomen als starter bij aanvang van je carrière wat lager of erg flexibel. Het kan ook zijn dat je nog geen vast inkomen hebt. Ook voor startende ondernemers is er tegenwoordig van alles mogelijk ook al ben je nog geen 3 volledige jaren actief. Dit alles maakt het lastiger, maar niet altijd meteen onmogelijk. Misschien kunnen je ouders wel helpen of biedt wellicht de Perspectiefverklaring een oplossing. Kortom: meestal is er meer mogelijk dan je denkt!
Lees je met ons mee?
Hoeveel hypotheek kan ik als starter krijgen?
Dat is een van de meest gestelde vragen als je voor de eerste keer een huis koopt. En uiteraard ook een belangrijke vraag. Het bepaalt mede in welke prijsklasse je een huis kunt gaan zoeken. Nieuwsgierig hoeveel hypotheek je als starter bij ons kunt krijgen? Onze adviseurs rekenen dat graag voor je uit!
Extra hulp aan starters
Kun je net niet genoeg geld lenen op basis van je inkomen maar wil je toch je droomhuis kunnen kopen? Dan kun je wel wat hulp hiervoor gebruiken. Denk bijvoorbeeld in die situaties eens aan één van onderstaande opties?
- Aanvullen met (deel van je) spaargeld.
- Aanvullen met bedrag uit schenking of erfenis.
- Is er een starterslening mogelijk?
- Ouders die garant willen staan voor je hypotheek.
- Duokoop
Bespreek met ons of een van bovenstaande mogelijkheden ook voor jou interessant kan zijn. Wij kunnen je ook helpen met het maken van de berekeningen. En belangrijker nog: het kiezen van de beste en zeker ook veilige hypotheek.
Volgende woning
Heb je al een eigen huis en beginnen er al plannen te komen om te verhuizen naar een grotere woning of misschien wel juist naar een kleinere woning? Dan krijg je met meer zaken te maken dan toen je de huidige woning kocht. Denk bijvoorbeeld eens aan de verkoop van jouw huis, welke makelaar ga je kiezen en wil je eerst verkopen en dan pas iets anders kopen of niet? Wij helpen je graag om de plannen in kaart te brengen en goed uit te voeren.
Als doorstromer op de woningmarkt is het niet alleen belangrijk om goed inzicht te krijgen in jouw wensen en financiële ruimte voor de nieuwe woning. Ook de verkoop van de bestaande woning en de huidige hypotheek zijn van groot belang. En gaat de verkoop voorspoedig of moet je rekening houden met tijdelijk dubbele lasten of zelfs met een restschuld?
De eerste stap is inzicht te krijgen in wat je maximaal kunt lenen en maandelijks voor een woning “over” heeft, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar een nieuwe woning die past binnen jouw wensen.
Welke zaken verdienen de aandacht bij een doorstromer:
- Overwaarde
Wanneer je jouw woning met winst verkoopt en je een gelijkwaardig of duurder huis koopt, krijg je te maken met de zogenoemde bijleenregeling. Je wordt gestimuleerd de overwaarde in te brengen in de nieuwe woning om zo recht te houden op volledige hypotheekrenteaftrek. - Restschuld
Wanneer je jouw woning met verlies verkoopt kan het zijn dat er een restschuld ontstaat. De hoogte van deze schuld heeft onder andere invloed op de maximale hypotheek. Informeer bij ons naar de mogelijkheden. - Huidige hypotheek meeverhuizen?
Zitten er in jouw huidige hypotheek aantrekkelijke voorwaarden? In veel gevallen kan je jouw huidige hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe situatie. - Hypotheekrenteaftrek en hypotheekvorm
Heb je een hoger hypotheekbedrag nodig dan de huidige hypotheek? En wil je profiteren van fiscale hypotheekrenteaftrek? Dan kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. - Inbrengen spaargeld / ontvangen schenking
De rente op de meeste spaarrekeningen is op dit moment historisch laag. Je kunt overwegen om spaargeld in te brengen op de hypotheek die je nodig hebt. Ook de fiscale verruimingen bij het ontvangen van een schenking kunnen positief uitpakken.
Hypotheek aanpassen
Heb je meer financiële ruimte nodig, of ben je geïnteresseerd in mogelijk fors lagere maandlasten? Loopt de rentevaste periode binnenkort af of pas over enkele jaren? Mogelijk heb je het idee dat het huidige rentetarief aan de hoge kant is? Er zijn nog steeds mogelijkheden om peperdure kredieten in de hypotheek op te nemen. Heb je een aanvullende hypotheek nodig om eindelijk de verbouwing van keuken, badkamer of volledige uitbouw uit te voeren? Wij van HypoNu merken vaak op dat de maandlasten inclusief de lening voor de verbouwing lager uitpakt dan de maandlast die klant gewend was te betalen. Uiteindelijk kun je dat zien als extra bestedingsruimte en wie wil dat niet?
Wat de reden ook is, een hypotheek oversluiten kan voor heel veel mensen een uitkomst zijn.
Wil je ook overstappen naar een voordelige hypotheek met betere voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op.
Wat doet HypoNu voor jou?
Wij vergelijken voor jou vrijwel alle hypotheekrentes van alle banken en verzekeraars. Op die manier verzekeren we jou van de voordeligste, maar best passende hypotheek die volledig aansluit op het gegeven advies. Uiteraard worden ook de mogelijkheden bij de huidige geldverstrekker bekeken. Wist je trouwens dat Nationale Hypotheek Garantie ook mogelijk is?
Aandachtspunten bij een oversluiting?
- In veel gevallen betaal je een boete aan jouw huidige hypotheekverstrekker.
- Fiscale zaken spelen een belangrijke rol.
- Heb je al nagedacht of de hypotheekvorm nog bij je past?
- Ook een bezoekje aan de notaris en in veel gevallen een taxatierapport hoort erbij
ZZP'er
Als beginnend zzp’er kun je in veel gevallen ook een hypotheek krijgen. Dat is niet meer alleen voor mensen weggelegd die in loondienst zijn of ondernemers die langer dan 3 jaar zelfstandig zijn. De meeste banken en verzekeraars gaan wel allemaal op een eigen manier om met hypotheekaanvragen van deze grote nieuwe doelgroep. De geldverstrekkers houden er wel vaak andere regels op na waardoor er verwarring kan ontstaan. Om uit het grote aanbod van geldverstrekkers de juiste te kiezen, hebben wij een hieronder enkele partijen geselecteerd waar je als zelfstandig ondernemer een aardig grote kans hebt om een hypotheek te krijgen als je nog niet de volledige drie kalenderjaren als ondernemer je boterham verdient.
Een aantal stelregels voor ondernemers
Als richtlijn kijken de meeste hypotheekaanbieders naar jouw nettowinst van de afgelopen drie jaar. Daarvan nemen ze het gemiddelde wat als inkomen voor het verkrijgen van de hypotheek geteld wordt. Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde? Dan wordt dit laagste bedrag gezien als je zogenaamde toetsinkomen. Daarnaast mag je in 2020 maximaal 100% van de marktwaarde lenen. Deze regel geldt voor iedereen, dus ook voor zzp’ers. Soms mag je als zelfstandige echter minder lenen dan 100%, omdat geldverstrekkers het risico te groot vinden dat je zonder inkomen komt te zitten.
Korter dan drie jaar bezig?
Ben jij nog niet de volle drie jaar aan de slag? Zo ja, dan komen de verschillende regels per geldverstrekker pas echt bovendrijven. Bij sommige geldverstrekkers kunnen we helaas helemaal niet terecht al lijkt het erop dat hier positieve vooruitgang in zit. Een aantal geldverstrekkers willen meer inzage in je persoonlijke situatie en de mogelijke groeikansen. Dit kun je bijvoorbeeld kracht bijzetten door een prognose aan te leveren of je toekomstplannen op papier uit te werken, al dan niet met hulp van je accountant.
Overzicht hypotheekaanbieders met soepelere aanpak
Hier volgt een beknopt overzicht van hypotheekaanbieders die in onze ogen boven komen drijven om hun soepelere omgang met zzp’ers. Gelukkig kunnen wij alle genoemde geldverstrekkers aanbieden en onderzoeken welke het beste bij je past. Goed om te weten dat je niet bij elke partij drie volledige jaren moet aantonen.
ABN AMRO
Bij een Hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie geldt: Hoe langer je zzp’er bent, hoe meer het zzp-inkomen meetelt bij de berekeningen van jouw hypotheek. Zij nemen het gemiddelde inkomen van de jaren die je gewerkt hebt. Is jouw inkomen het laatste jaar lager dan dit gemiddelde dan rekenen we met dat lagere bedrag. Van dit bedrag nemen we een percentage, dat varieert van 75% (vanaf 1 jaar zelfstandigheid) tot 100% (3 jaar zelfstandigheid en meer).
Aantal jaren zelfstandig | Hoeveel mag u maximaal lenen? | Toetsinkomen |
> 3 jaar | 100% van de marktwaarde | 100% van het gemiddelde zzp-inkomen van de afgelopen 3 jaar, met een maximum van het laatste jaar. Of tot maximale prognose. |
2 – 3 jaar | 100% van de marktwaarde | 90% van uw zzp-inkomen van de afgelopen 2-3 jaar. Of tot maximale prognose. |
1 – 2 jaar | 100% van de marktwaarde | 75% van uw zzp-inkomen van de afgelopen 1-2 jaar. Of tot maximale prognose. |
We berekenen het zzp-inkomen op basis van jouw jaarcijfers, zoals deze zijn vermeld in uw belasting aangifte. Hierbij kijken we naar het saldo fiscale winst.
Florius
Bij ABN Amro’s dochteronderneming Florius zijn er ook mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten als jij nog geen drie jaar zzp’er bent. Je moet een prognose aanleveren die is opgesteld door een accountant. De regels lijken in grote lijnen op die van de ABN Amro.
ING Bank
De ING Bank wijst jou ook niet zomaar af als je nog niet van drie jaar de cijfers kunt aantonen. Ze beoordelen jouw financiële situatie namelijk op individuele basis. Hiervoor vragen ze wel om aanvullende informatie aanleveren, zoals een prognose van een deskundige en je CV. Uitgegaan mag worden van maximaal 80% van je inkomen als zzp’er.
BLG (Bank Limburgse Gemeenten)
Voor het berekenen van je hypotheekbedrag bij BLG kijken ze niet alleen naar je behaalde resultaten, maar ook naar je prognose voor de toekomst.
Langer dan drie jaar ondernemer
Werk je al langer dan drie jaar voor jezelf? Dan kijken we voor het berekenen van je hypotheek naar je gemiddelde resultaat of winstaandeel over de afgelopen drie kalenderjaren. Als je het laatste jaar minder hebt verdiend, dan gaan we uit van je inkomen in het afgelopen jaar.
Eén tot drie jaar ondernemer
Ook als je pas één of twee jaar voor jezelf werkt, zijn er mogelijkheden. Onderbouw je hypotheekaanvraag dan met jaarcijfers en een prognose. Je prognose moet door een accountant zijn opgesteld en onderbouwd. Voor het berekenen van je maximale hypotheekbedrag kijken we naar je toetsinkomen. We bepalen je toetsinkomen als volgt:
- Als je twee jaar tot drie jaar zelfstandig bent: het gemiddelde van je jaarcijfers van de laatste twee jaar x 90%.
- Als je een jaar tot twee jaar zelfstandig bent: je jaarcijfers x 75%.
Obvion
Obvion Hypotheken is een volledige dochter van de Rabobank en wil dat jij van minimaal twee volledige kalenderjaren de cijfers kunt aantonen. Hieronder een opsomming van de mogelijkheden.
- Ze kijken naar de nettowinst vóór belasting, die je in de voorgaande drie kalenderjaren hebt gehad. Vervolgens rekenen we gemiddelde van deze drie jaar uit. Is je nettowinst in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Dan gaan we uit van het lagere bedrag.
- Wanneer je pas twee volledige kalenderjaren als zelfstandige werkt, dan accepteren ze voor het lopende jaar een prognose van de nettowinst afgegeven en getekend door je accountant. We berekenen dan eerst het gemiddelde van de nettowinst van de afgelopen 2 kalenderjaren en de prognose van de nettowinst voor dit jaar. Dat gemiddelde zetten we af tegen de prognose van de nettowinst. Waarvan de laagste wordt meegenomen in de uiteindelijke berekening.
Woonfonds
Dit is een van de actiefste geldverstrekkers op het gebied van hypotheken voor ondernemers. Hieronder een greep uit de pluspunten: • Een grotere leencapaciteit: ze kijken niet alleen naar de gemiddelde winst maar ook naar je loondienstinkomen voordat je als zelfstandige aan de slag ging. En de manier van berekenen zorgt voor een hogere hypotheek. • Als 1 van de weinigen nemen ze een aanvraag met een negatief eigen vermogen in behandeling, uiteraard met een plausibele verklaring.
ZZP en Nationale Hypotheek Garantie?
Voorheen moest je minimaal 3 volledige jaren actief zijn als zelfstandige, nu is een verantwoorde en betaalbare hypotheek met NHG al mogelijk na 12 maanden zelfstandigheid. Hiervoor dien je je inkomen te laten bepalen door experts, lees verder voor meer informatie. Ben je zzp’er en wilt u een hypotheek met NHG afsluiten? Ben je tenminste 12 maanden zzp’er, maar heb je nog geen 3 belastingaangiftes met betrekking tot hetzelfde bedrijf en dezelfde bedrijfsactiviteiten? Dan kun je jouw inkomen laten vaststellen door één van de drie te kiezen partijen, deze partijen zijn goedgekeurd door de NHG. Hoe wordt het toetsinkomen vastgesteld?
-
- Het toetsinkomen wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste 3 kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Verder mag je maximaal 1 kalenderjaar geen inkomen hebben gehad. Het gemiddelde wordt ook in dat geval nog steeds over drie jaar berekend.
- Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde inkomen? Dan geldt het laatste jaar, dit zien we eigenlijk in alle gevallen terug.
- Uiteraard wordt er ook gekeken naar het lopende boekjaar. Jouw actuele inkomen dient minstens in lijn zijn met het gemiddelde.
Verhuurhypotheek
Heeft u de afgelopen jaren flink wat geld gespaard, maar vindt u de spaarrente inmiddels wel erg laag?
Dan zou u een woning kunnen aankopen om deze te verhuren aan bijvoorbeeld uw (studerende) kinderen of uiteraard een andere huurder.
Bij een verhuurhypotheek moet de woning verhuurd zijn of worden en mag je er juist niet zelf in wonen.
Gelukkig zijn er inmiddels meerdere aanbieders van de verhuurhypotheek.
Duurzaam verbouwen
Wil je meer weten over de mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Onze adviseurs van HypoNu vertellen je graag meer over de mogelijkheden.
Overwaarde hypotheek
Met de Overwaarde Hypotheek kunt u een deel van uw overwaarde opnemen. Dat kan in 1 keer, of gedeeltelijk per maand. De rente die u moet betalen, wordt op uw hypotheekschuld bijgeschreven. Zonder dat uw maandlasten omhoog gaan, en zonder dat u uw huis hoeft te verkopen. De Overwaarde Hypotheek kunt u afsluiten naast uw (eventuele) bestaande hypotheek
Wist je dat…
…het bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk is om korting op de hypotheek van een energiezuinig huis te krijgen?
…het mogelijk is om een schatting te krijgen van je mogelijke hypotheek? Met onze online rekentool krijg je een idee van de mogelijkheden.