Krijg korting op je hypotheek met een energiezuinige woning

Misschien goed om te weten wat Nederlandse gezinnen gemiddeld verbruiken per jaar aan energie, hiermee bedoelen wij het gas en stroomverbruik. In Nederland zit er de laatste jaren een lichte daling in het verbruik, gemiddeld genomen verbruiken wij per jaar ongeveer 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Natuurlijk is het verbruik volledig afhankelijk van de samenstelling van het huishouden of gezin. Ook het type woning is van invloed op het jaarverbruik. Een vrijstaande woning zal in de regel meer verwarmd dienen worden dan bijvoorbeeld een hoog appartementencomplex.

Behalve het type woning of de gezinssamenstelling van het huishouden spelen ook het type en aantal apparaten in het huis een rol bij het gemiddeld energieverbruik. In de tabellen hieronder tref je een uiteenzetting van de verschillen aan. Door moderne technieken en aanpassing van de richtlijnen  zijn nieuwe apparaten (Vrieskisten,koelkasten, vaatwassers, wasdrogers enz.) veel energiezuiniger dan apparaten van bijvoorbeeld 10 jaar oud. Ook in de winkels en bij een aankoop op internet tref je vrijwel altijd een energielabel aan. Meer informatie hierover is te vinden op de website: energielabel.nl

Wat overigens veel mensen niet weten is dat een definitief energielabel bij verkoop van een woning verplicht aan de koper overhandigd dient te worden.

Gemiddeld gasverbruik per woningtype in m³

Woningtype Gasverbruik
Appartement 900 m³
Tussenwoning 1.350 m³
Hoekwoning 1.600 m³
2 onder 1 kap 1.650 m³
Vrijstaande woning 2.200 m³

Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Samenstelling huishouden Stroom Gas
1 persoon 1.800 kWh 650 m³
2 personen 2.950 kWh 1.020 m³
Gezin (1 kind) 4.000 kWh 1.450 m³
Gezin (2 kinderen) 4.600 kWh 1.720 m³
Gezin (3 kinderen) 5.300 kWh 1.800 m³

Jaarlasten t.o.v. het gemiddeld jaarlijkse verbruik

Samenstelling huishouden Stroom Gas Totaal*
1 persoon € 200 € 575 € 775
2 personen € 400 € 775 € 1.175
Gezin (1 kind) € 600 € 1.025 € 1.625
Gezin (2 kinderen) € 700 € 1.130 € 1.830
Gezin (3 kinderen) € 815 € 1.135 € 1.950

Hoe kun je besparen op de energielasten?

Een besparing of verruiming van jouw mogelijkheden realiseren kan op verschillende manieren, hierbij kan je denken aan sowieso een viertal opties:

Subsidie op energiesubsisiewijzer.nl kunt u alle informatie hierover vinden en u kunt bekijken of uw plannen in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke)teruggave van uw investering.

deze lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is aangewezen als uitvoeringsorganisatie en bemiddelaar van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat betekent dat u als particuliere huiseigenaar en als Vereniging van Eigenaren rechtstreeks contact met SVn heeft. Door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank is er in totaal is driehonderd miljoen euro beschikbaar. Rente en aflossing stromen terug in dit fonds, zodat er nieuwe leningen kunnen worden verstrekt.

De energiebespaarlening is voor een groot aantal duurzame en energiebesparende voorzieningen beschikbaar, te weten::

 • Asbestsanering
 • Biomassaketel
 • Dakisolatie
 • Energiemonitor
 • Gelijkstroomventilator
 • Gelijkstroompomp
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie buitenzijde
 • Gevelisolatie binnenzijde
 • Hoogrendementsbeglazing
 • Hoogrendementsketel
 • HRe-Ketel of Micro-Warmtekrachtkoppeling
 • Installatie voor warmteterugwinning
 • Warmteterugwinning uit water
 • Warmteterugwinning uit ventilatie
 • Isoleren deuren en gevelpanelen
 • Maatwerkadvies
 • Vloerisolatie/ bodemisolatie
 • Vraaggestuurde ventilatie
 • Warmtekrachtkoppeling
 • Warmtepomp
 • Waterzijdig inregelen
 • Zonneboiler
 • Zonnepanelen

In het kader van het verlagen van het energieverbruik in Nederland is door de overheid bepaald welke voorzieningen bijdragen aan deze verlaging. Uitsluitend deze voorzieningen kunnen worden meegefinancierd inzake energiebesparende voorzieningen. Omdat het specialistische werkzaamheden betreft, dienen de werkzaamheden te worden uitgevoerd door een hierin gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf dient hiertoe een uitgebreide specificatie op te stellen van alle uit te voeren energiebesparende voorzieningen. Het exacte bedrag dat u nodig heeft zal in een bouwdepot worden gestort. Energiebesparende voorzieningen:
een HR ketel, gevel-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Een andere verruiming is mogelijk bij het bouwen van een Energieneutrale woning, in brochures van nieuwbouwwoningen staat deze vorm ook bekend als een “ Nul op de Meter woning”. Dit is een woning waarvan de in- en uitgaande energiestromen voor gebouwgebonden energie bij een normaal leefpatroon op jaarbasis gelijk zijn aan of lager zijn dan nul. Enkele belangrijke waarden zijn dan van toepassing:

 1. 150 kWh indien het een vrijstaande of half vrijstaande woning betreft
 2. 700 kWh indien het een rijwoning betreft
 3. 1.780 kWh indien het een appartement betreft.

Indien het de aankoop betreft van een energieneutrale woning en u als geldnemer ten aanzien van de energieprestatie een garantie van minimaal 10 jaar kan overleggen, mag u een bedrag van € 25.000,- buiten beschouwing laten in de berekening van de financieringslast. Met andere woorden: u kunt tot maximaal 25.000 euro meer lenen. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat u geen maandelijkse energielasten heeft.

Hieronder een cijfervoorbeeld:

“normale” inkomenstoetsing

Bruto jaarinkomen Koper 1 op jaarbasis:                 €   35.000

Bruto jaarinkomen Koper 2 op jaarbasis:                 €   20.000

Met Nationale Hypotheek Garantie kunt u lenen:   € 204.600

 • Uitgaande van 10 jaar vast 1,75%, looptijd 30 jaar

Bij aankoop “nul-op-meter-woning”

Bruto jaarinkomen Koper 1 op jaarbasis:                 €   35.000

Bruto jaarinkomen Koper 2 op jaarbasis:                 €   20.000

Met Nationale Hypotheek Garantie kunt u lenen:   € 229.600

 • Uitgaande van 10 jaar vast 1,75%, looptijd 30 jaar
 • De in de lening als verbouwing of extra meerwerk begrepen kosten voor het treffen van energiebesparende voorzieningen mogen tot een bedrag van maximaal € 9.000,- buiten beschouwing gelaten worden voor de berekening van de maximale hypotheek.
  Het bedrag van € 9.000,- mag tevens buiten beschouwing worden gelaten indien het de aankoop van een (bestaande) woning betreft:
  – waarvoor een door een gecertificeerde energielabeladviseur energielabel A++ of hoger is afgegeven voor 1 januari 2015; of
  – een energie-index of energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0,6 is afgegeven.

Op dit moment zijn er een aantal geldverstrekkers waar u bij het afsluiten van een hypotheek een aardige korting kunt krijgen op de aangeboden rentetarieven. Hieronder een paar voorbeelden:

 • ABN Amro Bank: u krijgt 0,2% korting op de hypotheekrente, informeer bij ons naar de voorwaarden
 • Rabobank Groenhypotheek: u kunt een korting op de rentetarieven ontvangen tot een maximaal bedrag van € 150.000 bij een nieuwbouwwoning en € 100.000 bij de aankoop van een appartement.
 • Attens Hypotheken, deze geldverstrekker is onderdeel van Achmea en geeft 0,4% rentekorting op een maximaal leningdeel van € 25.000
 • Triodos Bank: een bank die kortingen op de rentetarieven geeft, dit is afhankelijk van het eerder genoemde energielabel.

Wat kan bijvoorbeeld de totale besparing worden als we uitgaan van een rentekorting van 0.2% over de gehele lening.

Krijg jij ook korting op de hypotheek van een energiezuinige woning?

Voor meer informatie of een persoonlijk gesprek kan je contact met ons opnemen op nummer 040 848 8651 of laat ons contact opnemen door onderaan de pagina je gegevens achter te laten.

Je kunt uiteraard ook langskomen op ons kantoor in Eindhoven voor een adviesgesprek over de hypotheek.