Aflossingsvrije hypotheek en de toekomst

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je rente betaalt over de hoofdsom van de lening maar geen verplichte maandelijkse aflossing hebt. Het voordeel is dat je lage maandlasten hebt door gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden van de renteaftrek zolang de hypotheek gebruikt is voor de aankoop, verbetering of verbouwing van de eerste eigen woning.

Uiteraard heeft een aflossingsvrije hypotheek ook nadelen want je lost immers niks af gedurende de looptijd van 30 jaar maar de bank wil uiteraard wel het geleende geld een keer terug krijgen. Na 30 jaar is de looptijd van de hypotheek doorgaans verstreken en eist de bank het geld terug. Mocht er nog steeds voldoende inkomen/pensioeninkomen zijn dan kan de hypotheek verlengd worden maar wel tegen kosten en nieuwe voorwaarden. Maar wat als het inkomen/pensioeninkomen niet voldoende is om aan de geldende voorwaarden te voldoen? De bank zal dan de hypotheek opeisen wat wil zeggen dat je zelf uit eigen middelen de hypotheek af lost of in de praktijk wil dat meestal zeggen verkoop het huis maar. Is dat wat je wilt?

Om dit probleem voor te zijn kan je het beste voor de 57 jarige leeftijd alles laten doorrekenen en tijdig aanpassingen doen want dan kunnen we meestal nog uit gaan van het hogere inkomen uit loondienst in plaats van het doorgaans lagere pensioeninkomen.

Wilt je weten hoe je er voor staat en wat de mogelijkheden zijn dan neem contact op met een adviseur van HypoNu en we bekijken samen de mogelijkheden. We zijn bereikbaar op 040-8488651.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *