Stijging hypotheekrente?

Sinds de laatste weken heeft de hypotheekrente, na een lange periode van dalingen, een lichte stijging ingezet. Momenteel zijn er meerdere geldverstrekkers die een nieuwe renteverhoging hebben aangekondigd voor de eerste week in Februari. Is dit een plotselinge stijging of gaat de rentetarieven nu verder oplopen?

De Kapitaalmarktrente stijgt
Waar veel naar gekeken wordt voor de ontwikkeling van de lange termijn hypotheekrente is de kapitaalmarktrente. Een vaak gebruikte indicator is de Nederlandse 10 jaarrente op obligatieleningen. Deze loopt inmiddels op, waardoor zonder renteaanpassingen de marges voor de hypotheekverstrekkers krimpen. Waar de kapitaalmarktrente op het dieptepunt nog stond op 0,38% is deze inmiddels zo ongeveer verdubbeld.

Centrale Bank handhaaft beleid
Er is de laatste tijd weinig nieuws rondom het opkoopprogramma van de Centrale Bank. Het opkopen van “slechte” schulden blijft voorlopig gehandhaafd en er zijn nog geen verdere berichten over afbouw bekend. De inflatiedoelstellingen, tegen de 2%, worden nog niet gerealiseerd. De groei van de economie in de Europese landen is inmiddels wel goed op gang gekomen. De financiële markten lopen hierin vooruit op de ECB wat zich weerspiegelt in de oplopende kapitaalmarktrente.

De kortlopende hypotheekrente is vaak gelinkt aan de geldmarktrente. Deze markt is wat stabieler en dat werd opnieuw bevestigd door de ECB eind januari. Hierin werd gezegd door Draghi dat er ‘een zeer kleine kans’ is dat de rente binnen de Europa verhoogd gaat worden.

Grote onderlinge concurrentie
Ondanks het grote verschil van de kapitaalmarktrente is de beweging in de langlopende hypotheekrente nog relatief beperkt tot verhogingen van 0,15 tot 0,25%. De vele geldverstrekkers zijn voorzichtig met het opschroeven van de rentetarieven, omdat er door toetreding van nieuwe geldgevers er onderling veel concurrentie is. Doordat het huizenaanbod krap is, leidt dit tot minder nieuwe hypotheekaanvragen en alle partijen doen hun best om het marktaandeel behouden.

Toekomstperspectief
Voor de nabije toekomst is het natuurlijk lastig te voorspellen, maar de voortekenen lijken te leiden tot een verdere rentestijging. Mede door de nieuwe strengere kapitaaleisen die per 2022 ingevoerd worden zullen banken actie gaan ondernemen. Dit is bijvoorbeeld nu al zichtbaar bij de hogere renteopslag die gehanteerd wordt voor de aflossingsvrije hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *